wtorek, 18 maja 2010

Kruche ciastka kokosowe



Te kruche ciastka to tak zwany "urok klasyki". Uwielbiam ich niezwykłą kruchość i to, ze zawsze smakują tak samo. Uwielbiam to ! Nie są tak słodkie jak kokosanki, ale są niezwykle delikatne i wspaniale kruche. Naprawdę serdecznie polecam - ich wykonanie to banał - nie trzeba specjalnych foremek, bo własciwie wykrawane szklanką są pochłaniane z niesamowitą prędkością :)




Składniki:
-1/2 kostki miękkiej margaryny
-ok 100 g cukru pudru
-80 g wiórków kokosowych
-1 jajko i 1 zółtko
-ok 250 g mąki pszennej
-2 łyzeczki proszku do pieczenia
***
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę, wkładamy do lodówki na parę godzin.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy ciastka, pieczemy w ok. 190 stopniach do zarumienienia.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...