niedziela, 17 kwietnia 2011

Kaczka pieczona z jabłkami i nadziewana kaszą


Tą kaczkę która gości w moim domu od lat właściwie nie podaje się tylko na Wielkanoc ale i na wszystkie inne specjalne okazje. Przepis wydaje się trudny i pracochłonny ale zapewniam że tak nie jest. Zwłaszcza jeśli mamy do "dyspozycji" świeżą kaczkę, oczyszczoną, pozbawioną kłykci, przy której mamy jak najmniej roboty.
Zapewniam że zapach unoszący się podczas pieczenia jest najbardziej kuszącym obiadowym zapachem jaki można sobie wymarzyć :) Jest bardzo delikatna, dobrze doprawiona, smakująca zarówno na zimno jak i w wersji podanej przeze mnie dziś- czyli na ciepło jako niedzielno- świąteczny obiad :)





Składniki:

-1 duża świeża kaczka ( ok 1,7 kg)
-2 opakowania suszonego majeranku
-papryka słodka sproszkowana
-sól, pieprz czarny
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-1 jajko i żółtko
-2 pęczki pietruszki
-1 kopiasta szklanka kaszy gryczanej
-4-5 jabłek typu szara reneta
( muszą być kwaśne)
-1/4 kostki masła


***


Kaczkę płuczemy pod zimną wodą i moczymy w niej parę minut. Po tym czasie dobrze ją osuszamy ( najlepiej ręcznikami papierowymi ). Łamiemy jej żebra ( aby można było łatwiej ją nadziać i dać więcej nadzienia). Oprószamy ją solą, pieprzem i papryką. Wkładamy do brytfanki na ok 30 minut.
W tym czasie do garnka wrzucamy posiekane pęczki pietruszki, ząbki czosnku, paprykę i kaszę. Podlewamy całość wodą i dusimy do lekkiego uprażenia kaszy ok 10 minut. Zostawiamy do chwilowego ostygnięcia.
Gdy kasza lekko ostygnie, dodajemy do niej jedno jabłko skrojone w kostkę, paczkę majeranku,sól, pieprz jajko oraz żółtko szybko mieszając łyżką na zwartą masę, po czym nadziewamy kaczkę od kupra. 
Zszywamy dobrze kuper ( najlepiej specjalnymi nićmi ), kaczkę oprószamy sporą ilością majeranku, wkładamy do brytfanki i obkładamy ją wiórkami masła oraz podlewamy odrobiną wody ( 2 -3 łyżki ).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2,5 godziny pamiętając aby po pierwszych 30 minutach dołożyć naokoło kaczki jabłka, a co kolejne 30minut podlewać ją wodą.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...