czwartek, 28 kwietnia 2011

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem


Stało się!
 Wreszcie zobaczyłam na straganach świeże liście szpinaku i laski rabarbaru. Zaczynam zatem od szpinaku którego zakupiłam sporą ilość, jutro coś na słodko z rabarbarem. A resztę szpinaku spożytkuję na pierożki, pimelini lub... coś zupełnie innego co akurat wpadnie mi do głowy :)
Te piersi z kurczaka są bajecznie proste i ekspresowe, pomysł na pyszne i oryginalne danie w szybkim tempie :)






Składniki:

-2 piersi z kurczaka
-garść świeżych liści szpinaku
-ząbek czosnku
-dwa plastry żółtego sera
-sól, pieprz
-jajko i bułka tarta
-oliwa, olej lub inny
tłuszcz do smażenia


***


Piersi  kurczaka rozbijamy na kotlety, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. 
Szpinak szatkujemy niezbyt drobno, wrzucamy na patelnię wraz z poszatkowanym ząbkiem czosnku i łyżką oliwy. Dusimy parę minut i zostawiamy do ostygnięcia. 
Na rozbitych kotletach z piersi układamy plasterki sera, potem po równo nadzienia ze szpinaku. Zwijamy ostrożnie w rulon - na tym etapie możemy piersi włożyć do lodówki i zostawić je do smażenia na później lub od razu przystąpić do tej czynności.
Ruloniki ze szpinakiem i serem panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażymy na tłuszczu z obu stron parę minut.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...